Aktuális ajánlatunk

 

Gyogysz Gondozas

Egészségvédelem


Elérhetőségünk

Patikánk bejárata

Mária Web


Mellékhatás?

Mellekhatas bejelentes

Gyógyszer-Info

OGYEI logo hiv

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1965453

Figyelmeztetés

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!

Helyi kalauz

Maglód Város Pest megye területén, a fővárostól (0 kilométerkő) 26 km-re, Nagy Budapest határától körülbelül 1,5 km-re délkeletre fekszik. Közigazgatásilag egy rövid szakaszon, (mintegy fél km-es hosszon) a főváros és községünk szomszédok.

A dunai nagy síkságra kilapuló cserháti dombok déli oldalában, két domb között helyezkedett el a régi falu, ami azóta alaposan megnövekedett, és ma már sokkal nagyobb területet foglal el. A Duna-Tisza közti hátság észak-déli lejtése nem közvetlenül szembetűnő. Míg Maglód felett a Cserhát lösz fedte nyúlványainak határánál a térszint átlag 240-250 méter között ingadozik, addig a Maglód alatti Ecser község magassága már csak 160 méter.

A kopaszhegy aljában van annak a kis pataknak a forrása, amelynek partjait az Ófalu házai szegélyezik. A patak a Dunába ömlik, Budapest XXIII. kerületében. A Kopasz-hegy egy magasságban van a fővárosi Duna-part mellett álló Gellért-heggyel. Az Ófalu fekvése teraszos, a Krisztina-telep és Nyaraló felszíne enyhén lankás. Déli irányban síkságba megy át a felszín. Az itt található Hármas-hegy a Tápió patak forrásvidéke.

A tervezett M0-ás autópálya nyomvonala közvetlenül a város nyugati határa mellett – az Ecser és Maglód közötti völgyben – halad el, a 31-es főközlekedési út keresztezésében tervezett csomóponttal.

Szomszédos települések: Ecser (Ny), Gyömrő, (K-DK), Mende (K), Pécel (É), Üllő (D), Vecsés (DNY).

A település felnőtt lakosságának jelentős része a fővárosban vállal munkát. A vállalkozások száma településünkön meghaladja a 600-at. A működő üzletek száma átlagosan 140, ezek változatos üzletkörben állnak a lakosság szolgálatára.

A település megközelíthető a 31 főútról Budapest felől és Szolnok felől egyaránt, Ecser és Gyömrő felől a 3111-es számú főúton. Budapest –  Újszász kétvágányos vasútvonal megy át a településen, egy állomással és egy megállóhellyel, az állomáson iparvágány, kirakodási lehetőség van. A pálya teljes felújítása, teljes felépítménycseréje 2002. évben befejeződött. A VOLÁNBUSZ Monor-Budapest XVII. kerület, és Monor-Budapest Őrs vezér tere, METRO végállomás viszonylatokban közlekedik. A településünkön hamarosan megépülő M0-ás autópálya 2 leágazása közül egyik a 31-es útra, a másik az Ecserrel közös úgynevezett sóútra fog csatlakozni, ahol a Déli Iparterület nevezetű 100 Ha-s logisztikai-gazdasági-ipari övezet kerül kialakításra.

Maglódon befejeződött a gázprogram, megépült a gázátadó állomás. Több mint 46 kilométer hosszan fekszik községünk földjében a víz, a szennyvízcsatorna, és a gázvezeték. Csaknem ilyen hosszú a kábeltelevízió vezetékrendszere. A település telefonhálózata megfelelő, a főközpont Vecsésen, míg a digitális alközpont a településen található. A Monortel (UPC csoport tagja) internet hálózatára rákötött intézmények és magán előfizetők száma folyamatosan emelkedik. Az ivóvíz szolgáltatást jelenleg a GYÁVIV Kft. biztosítja, míg a szennyvíztisztítást a GYÖMRŐ és VIDÉKE Kft.  A gázszolgáltatásban 2005. novemberében került sor szolgáltató váltásra: a FŐGÁZ Rt-t a TIGÁZ Rt. váltotta. A hulladék kezelését az önkormányzat 100 %-os tulajdonában levő TEFÜ Kht. végzi, a gyáli A.S.A. hulladéklerakójába szállítva a szemetet. Nemrég indult a szelektív hulladékgyűjtés – 10 gyűjtőszigetre kihelyezett konténrerrel, amit ugyancsak a TEFÜ Kht. végez. Ez cég végzi a közétkeztetést, a településüzemeltetést is.

Maglódon az alapfokú oktatás egy iskola három telephelyén, egy felső tagozatos és két alsó tagozatos intézményben folyik. Településünkön 2 óvoda működik, három telephelyen. Két jól felszerelt, a mai kornak megfelelő tornateremmel büszkélkedhetünk. A településen két temető üzemel. Maglód hitélete református, evangélikus és római katolikus templomokban zajlik. Az úgynevezett kisegyházak jelenléte nem számottevő a településen.

Az egészségügyi ellátást 4 felnőtt, és 2 gyermek háziorvos, 2 fogszakorvos, belgyógyászati, nőgyógyászati, fül-, orr-, gégészeti szakrendelés és 1 laboratórium biztosítja. A terhes- és családgondozást három védőnő látja el, akiket egy fő iskolai védőnő egészít ki. Településünkön működik családsegítő és gyermekjóléti szolgálat.

Maglódon 1995. óta működik Rendőrőrs, létszámát a Monori Rendőrkapitányság állománytáblája szerint 1+13 fő hivatásos állományban határozták meg. Munkájukat 1 fő közalkalmazott segíti.

Az esetek számának csökkenésében nagy szerepe volt a fokozott járőr szolgálatnak, melyből a Maglódi Bűnmegelőzési Polgárőrség tagjai önzetlenül kivették részüket, és a rendőrséggel közösen illetve önállóan is végezték járőrtevékenységüket.

 

Minden jog fenntartva Mária Patika 2007