Egészségvédelem

2234 Maglód, Fő u. 18. - Google térkép
Tel +36 29 325 103 E-mail - maria@mariapatika.hu
NYITVA TARTÁS

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Previous Next
A A A

Cserhati ZoltanMinden hetedik, 50 év feletti magyar látása az időskori makula degeneráció következtében károsult. Nagyon fontos, hogy ismerjük és felismerjük a betegséget, illetve időben forduljunk orvoshoz, mert az időskori makula degeneráció nem gyógyítható, legfeljebb lassítható a kimenetele. A témával kapcsolatos kérdéseinket Dr. Cserháti Zoltán – a Budai Szemészeti Központ – szemész szakorvosa válaszolja meg.


- Kedves Doktor Úr! Elsőként egy személyes kérdés – mi motiválta, hogy életét a szemészeti betegséggel élők gyógyításának szentelje?
- Az egyetemi évek alatt döntöttem a szemészet mellett, hiszen egy olyan érzékszervről van szó, amely meghatározza életünket - ennek gyógyítása pedig az egyik legszebb területe az orvostudománynak. Édesapám, amikor kisgyermek voltam azt mondogatta, hogy “a szeme fénye vagyok”. Lehet, hogy tudattalanul ez indított el a pályán, de valóban hiszem, hogy az egyik legszebb hivatás visszaadni valakinek a látását - “a szeme fényét”.

 

- Milyen betegséget takar a makula degeneráció és milyen okokra vezethető vissza a kialakulása a szemben? Kik lehetnek veszélyeztetettek? Vannak olyan rizikótényezők, amelyeket figyelembe lehet, kell venni?
- A betegség a retina hátsó pólusát (makula) érinti, azon belül is az éles látásért felelős terület (sárgafolt) sorvadását látjuk. A betegség során a centrális látás romlik, a perifériás látás még a végstádiumban is megmaradhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az iparilag fejlett országokban a felnőttkori vakság vezető oka az időskori makula degeneráció - kb. 200 millió ember szenved jelenleg ebben a betegségben világszerte. Az időskori makula degeneráció egy ismeretlen eredetű, krónikus, degeneratív betegség. Nagyon fontos megemlítenünk, hogy vannak befolyásolható és nem befolyásolható rizikótényezők. Egyértelmű kutatások bizonyítják a dohányzás (a passzív is), a magas UVB sugárzás, a vitaminhiányos, telített zsírsavakban dús táplálkozás szerepét, melyek többszörösére emelik a kialakulás kockázatát. Mindezek mellett a legfontosabb - nem befolyásolható - rizikótényező az életkor, az etnikai hovatartozás és a genetikai hátterünk.

- Hogyan, milyen tünetek alapján ismerheti fel a páciens a betegséget? Vannak módszerek, amelyekkel meg lehet bizonyosodni arról, hogy a makula degeneráció gyanúja áll fenn?
- A betegséget érdemes leegyszerűsíteni két formára: a száraz és a nedves típusra. Az esetek kb. 80-90%-ban a száraz formát látjuk, ahol fokozatosan, lassan romlik a látás, főleg az olvasás, a kép elkezd torzulni, bár a kontrasztérzékenység is csökken(het). Ez a forma akár évtizedekig is maradhat ebben a stádiumban, de kb. 10-15%-ban átalakul a nedves formába. Ez utóbbi forma egy gyorsan romló, súlyos látáskárosodást okozó állapot, mely során kóros érújdonképződés indul a retina rétegeiben. A nedves forma egyik legjellemzőbb tünete, hogy a betegek az egyenes vonalakat görbének látják, hirtelen látásromlásra panaszkodnak. A betegség általában mindkét szemet érinti, akár különböző mértékben. Nagyon jó, otthon is használható, önellenőrző eszköz lehet az ún.Amsler-rács. Nagyon egyszerűen és ingyenesen használható. A diagnózis során a szemfenék vizsgálat mellett a legfontosabb képalkotó eljárás az ún. makula OCT vizsgálat, mely egy “szemészeti CT-nek” felel meg.

- A makula degeneráció csak részlegesen orvosolható. Milyen eljárások alkalmazhatóak a betegség lassítása érdekében?
- Az időskori makula degeneráció egy multifaktoriális, nem gyógyítható betegség. A száraz forma jelen tudásunk szerint nem kezelhető, azonban konzervatív terápia mellett a folyamat előrehaladása lassítható. A nedves forma kb. 90%-ban megállítható, sőt az esetek kb. 44%-ban a látás is javítható - a szembe adott injekciós kezeléssel. Igaz, hogy ez az állapot a kezelés ellenére akár romolhat is.

- Milyen életviteli tanácsokat adna azoknak, akiknél a betegséget diagnosztizálták?
- Az előzőekben már beszéltünk arról, hogy a száraz típus esetében tudunk valamilyen szintű “lassítást” elérni a betegségben. A legfontosabb a dohányzás abbahagyása, az ún. AREDS/AREDS-2 formulát tartalmazó vitaminkomplexek szedése, valamint az egészséges életmód betartása. A telítetlen zsírsavakban dús táplálkozásra kell figyelni, érdemes sok halat enni, mindazonáltal a megfelelő omega-3 és omega-6 arányra is figyeljünk.

- Mire számíthat a beteg? Ha valakinek az egyik szemén diagnosztizálták a betegséget, mi az esélye arra, hogy a másik szemben is kialakul?
- Azt mondhatjuk, hogy ha az egyik szemen előrehaladott stádiumba ért a betegség akkor kb. 40-50% az esélye annak, hogy a másik szemben is kialakul a betegség 5 éven belül.

- Több idős ember átesik szürkehályog műtéten, akár mindkét szemére. Van-e összefüggés a műtét és a makula degeneráció között? Nagyobb eséllyel következik be a veszélyes látásromlás egy ilyen műtét után?
- Ez egy összetett kérdés. Az időskori makula degeneráció általában olyan betegeket érint, akiknél nem ritka az, hogy már valamilyen mértékű szürkehályog is kialakult. A csökkent látóélességért tehát nem csak a makula degeneráció, hanem a szürkehályog is felelőssé tehető - így szóba jön a szürkehályog műtét ebben a beteg populációban. A színek élénkülése, a kontrasztok változása, a látóélesség javulása várható a műtéttől - de a teljes látásjavulás nem. Azonban, nagyon fontos, hogy ha az időskori makula degeneráció nedves típusával állunk szemben, akkor ne kapkodjunk, hanem próbáljuk meg olyan időszakban elvégezni a műtétet, amikor "kevésbé aktív" a betegség, esetleg két, szembe adott injekciós kezelés közötti időszakban történjen a műtét.

- Lehet-e jogosítványa annak, aki az egyik szemével már érintett, esetleg el is veszíti az egyik szeme világát?
- A jelenlegi törvényi szabályozás szerint igen, meghosszabbítható a gépjárművezetői engedély - abban az esetben is, ha “csupán egy jó szeme” van valakinek. Természetesen, nagyon sok függ a látóélességtől, ezért ha valakinek időskori makula degenerációt állapítottak meg érdemes szemész szakorvosi vizsgálaton részt venni.

Tisztelt Doktor Úr! Köszönjük az interjút.
Dr. Cserháti Zoltán elérhetősége - info@budaiszemeszet.hu - Budai Szemészeti Központ
Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona