Egészségvédelem

2234 Maglód, Fő u. 18. - Google térkép
Tel +36 29 325 103 E-mail - maria@mariapatika.hu
NYITVA TARTÁS

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Gyógynövényeink
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Previous Next
A A A

Grecsina Anna2A jól megérdemelt pihenés alkalmával a fürdőruha és a napszemüveg becsomagolása mellett figyelnünk kell egészségünk megőrzésére is. A napozás veszélyei, sérülések, rovarcsípések, emésztési problémák, vagy a szélsőséges időjárás okozta meghűlés következtében az utazókat váratlan és kellemetlen meglepetés érheti az utazás során. A gondosan összeállított útipatikáról Dr. Grecsina Anna gyógyszerészt kérdeztük.

 

- Milyen jelentősége van az útipatikának a nyaralás, az utazás során?
- Szokták mondani, hogy egy jól összeállított útipatika aranyat ér. A nyaralás a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, de bármikor beárnyékolhatják kellemetlen tünetekkel járó rosszullétek, betegségek, sérülések. Ezek kezelésének, megszüntetésének egy jó részére előre fel tudunk készülni egy praktikus útipatika összeállításával. A cél-országtól függően eltérő gyógyszerekre lehet szükség, valamint érdemes figyelembe venni az utazók életkorát, egészségi állapotát, esetleges krónikus betegségeit és a rendszeresen szedett gyógyszereit is, ezért célszerű személyre, családra szabott csomagot összeállítani, saját magunk vagy szakember segítéségével.

- Milyen eshetőségekre kell készülnünk, ahol szükség lehet az útipatikára? Értem ezalatt, hogy a nyaralás alkalmával az egészségünk milyen formában kerülhet veszélybe (utazás/sérülés/rovarok/napsütés/emésztés/meghűlés)?
- Utazás: Az utazás során gyermekeknél és felnőtteknél is felléphet az utazási betegség. Leggyakrabban hányinger, hányás, szédülés, rosszullét kíséri. Ilyenkor segítséget nyújthat a B6 vitamin, dimenhidrinát tartalmú- vagy komplex homeopátiás készítmények, melyek megelőző céllal vagy a már kialakult tünetek enyhítésére egyaránt alkalmazhatóak. Több időzóna átutazása/átrepülése után felborulhat az alvás-ébrenlét ciklus, és időeltolódás okozta alvászavar ("jet-lag") alakulhat ki. A recept nélkül is kapható melatonin tartalmú készítmények segítenek a nyugodt alvás elérésében. Fontos odafigyelni a megfelelő higiénére, az utazás során gyakran nincs lehetőség közvetlen kézmosásra, ebben az esetben jól jöhetnek a különböző kézfertőtlenítő gélek, antibakteriális törlőkendők.
- Sérülések: Kisebb sérülések, horzsolások bármikor megeshetnek velünk a nyaralás során, ezek ellátására vigyünk magunkkal alkoholos jódoldatot (pl. Betadine-t), vagy jód érzékenység esetén, hidrogén-peroxid oldatot, steril mull-lapot, pólyát és ragtapaszt. Ezeken kívül sebgyógyulást elősegítő, hámosító, fertőtlenítő hatással bíró krémet is tehetünk a csomagba.
- Rovarok: A rovarcsípésre, kullancscsípésre is fel kell készülni. A kullancscsípésnél a legfontosabb, hogy mihamarabb távolítsuk el a vérszívót, erre a célra legyen nálunk néhány speciális kullancskiszedő csipesz! A rovarcsípés után kialakuló viszketés és bőrpír esetén helyileg alkalmazható vény nélküli készítmények használhatók, melyek hűsítik, nyugtatják a bőrt és enyhítik a viszketést. Enyhe allergiás reakció csillapítására célszerű kalcium pezsgőtablettát vinni.
- Napsütés: A naptej használata kötelező, nemcsak a vízparton, egy városnézés során is leéghet a bőrünk. A napégés okozta sérülések enyhíthetésére alkalmasak a dexpanthenol vagy aloe vera tartalmú hűsítő, tápláló krémek vagy spray-k. Ha a napszúrás tüneteit - fejfájás, hányinger, hányás, láz - észleljük magunkon, a panaszokat lázcsillapítóval, hideg vizes borogatással mérsékelhetjük.
- Emésztés: A nyaralás során érdemes felkészülni a puffadás, hasmenés vagy a székrekedés kezelésére is. Széntabletta vagy recept nélkül kapható hasfogó készítmény mindenképpen legyen nálunk. Akiknél az utazás, az új hely, vagy a megváltozott táplálkozás székrekedést okoz, tegyen a csomagba székletlazítót. Az ismeretlen, idegen kultúrában előforduló ételek fogyasztása gyakran emésztési problémákat eredményezhet, erre az esetre vigyünk olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti.
- Meghűlés: A nyári melegben a jeges hűsítő italok fogyasztása, hideg vizes zuhany és légkondicionált szállodaszobában való tartózkodás mind hozzájárulnak a torokgyulladás vagy a nátha kialakulásához. Vigyünk erre az esetre torokfertőtlenítő tablettát, fájdalom- lázcsillapító készítményt (érdemes komplex készítményt választani, amely egyszerre a megfázás több tünetét is csillapítja), orrspray-t.

- Hogyan előzhetjük meg az Ön által részletezett egészségügyi problémákat?
- A vakáció alatt a leggyakrabban jelentkező egészségügyi problémákat – gyomorproblémák, napégés, napszúrás, csípések – néhány óvintézkedés betartásával el is kerülhetjük. A gyomorproblémák megelőzése érdekében főleg a meleg, trópusi éghajlaton, csak frissen sütött, főzött forró ételeket és palackos italt fogyasszunk. Ahol a csapvíz nem iható, ne tegyünk jégkockát az italunkba. Figyeljünk a gyakori kézmosásra. A rovarcsípések ellen védőöltözettel, illetve rovarriasztó szerekkel tudunk védekezni. A napégés, napszúrás elkerülése érdekében megfelelő faktorú fényvédővel óvjuk bőrünket, viseljünk fejfedőt, és kerüljük a tűző napon való tartózkodást a déli órákban.

- Miben tér egy gyermek számára összeállított egészségügyi csomag egy felnőtt számára készítettől?
- A két csomag tartalma alapvetően hasonló. A felnőtteknek és a gyerekeknek szánt készítmények a gyógyszerformában térhetnek el egymástól. Például fájdalom- és lázcsillapításra a gyerekeknek szirup vagy kúp alkalmasabb, mint a tabletta. A kisgyermekeknél, csecsemőknél a gyógyszeradagolás eltérhet a felnőttekétől. Gyakori probléma a gyerekeknél a szem- illetve fülgyulladás, amit a huzat, a klóros vagy sós víz, a légkondicionáló hideg levegője okozza, ezért legyen nálunk erre az esetre gyulladáscsökkentő szem-/fülcsepp.

- Vannak alapvető eltérések az útipatika elkészítésekor, amennyiben nem belföldi, hanem külföldi nyaralásra készülünk?
- A rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük otthon, illetve lehetőleg a kézipoggyászban tartsuk, ne adjuk fel a repülőn. A külföldi utazás során a leggyakoribb egészségügyi probléma az utazók hasmenése, amit a mosatlan zöldségek, gyümölcsök, nem megfelelően átsütött húsok, nyers hal vagy kagyló, de akár a csapvíz is okozhatja. A hasmenés megelőzésére alkalmasak a probiotikus készítmények, melyek szedését már az utazás előtt kezdjük el. A már kialakult hasmenés kezelésekor, elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése. A folyadékfogyasztás mellett, gondoskodni kell az elvesztett sók és ionok pótlásáról, erre a célra szolgálnak a rehidrációs oldatok.

- Mit tegyünk, ha egészségünk veszélybe kerül, de az útipatika nem szolgáltat alternatívát a megoldáshoz?
- Ebben az esetben keressük fel a legközelebbi orvosi rendelőt vagy kérhetjük a központi orvosi ügyeletek illetve sürgősségi betegellátó ambulanciák segítségét is. Külföldre utazás előtt érdemes olyan utazási biztosítást kötni, amely szükség esetén fedezi a külföldi betegellátás költségeit. Hasznos lehet az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása, amely más EU tagállamban bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatások térítésmentes igénybevételét teszi lehetővé.
Írjuk fel a gyakran szedett gyógyszerek hatóanyagának nevét, amit szükség esetén be tudunk szerezni, hiszen nem biztos, hogy külföldön is ugyanazon a márkanéven vásárolható meg a gyógyszerünk. A megérkezés után derítsük fel a nyaralóhely egészségügyi helyszíneit, keressük meg a patikát, tájékozódjunk az orvosi ellátásról, legyenek felírva a szükséghelyzetben hívható telefonszámok (mentő, orvos).

- Köszönjük a kimerítő válaszokat! Reméljük Önnek is lesz lehetősége kikapcsolódni a nyáron. Kellemes pihenést kívánok!
Az interjút készítette: Tóth Ilona egészségügyi újságíró